Prof. Dr. Lale Gönenir Erbay

Randevu Hattı

0530 977 42 64

Bize Yazın

info@laleerbay.com

DEPRESYON TEDAVİSİ

DEPRESYON TEDAVİSİ

Depresyon, olumsuz bir duygudurumla, düşük enerji ile, olağan ve her zaman yapılan şeylere karşı ilgi kaybıyla, karamsarlıkla, kişinin kendisiyle ve gelecekle ilgili olumsuz düşünceleriyle ve toplumdan, insanlardan uzaklaşmasıyla kendini gösterir. Kayıp durumlarından sonra kişinin kendisini bir süre kötü hissetmesi ve depresyon belirtileri göstermesi normaldir. Eğer bu semptomlar 15 günden fazla ve günün büyük bölümünde hissediliyorsa, özel hayat, iş ve okul etkinliklerini, ilişkilerini, performansını olumsuz etkiliyorsa depresif bozukluğa dönüştüğü kabul edilir. Kısaca bireyin depresyona sahip olması üzüntü, keder, mutsuzluk, karamsarlık, isteksizlik, zevk almama, durgunluk, enerji kaybı, yorgunluk, özsaygının, benlik değerinin azalması, konuşma miktarı ve psikomotor hareketlerin azalması, dikkati toplamada güçlük, dolayısıyla unutkanlıklar, uyku, iştah ve cinsel aktivitede bozulma ve intihar düşünceler gibi belirtileri belli bir süre, sürekli ve yoğun bir şekilde göstermesi anlamına gelir.

Ruhsal rahatsızlıklar içerisinde en sık görülenlerden biridir. Yaşam boyu görülme sıklığı kadınlarda %10-25, erkeklerde %5-12 arasında olduğu tahmin edilmektedir. Depresyon gelişmesi açısından en fazla risk 18-44 yaş aralığındayken, en düşük risk 65 yaş ve üzerindekilerdedir.

Depresyon genellikle 20’li yaşların ikinci yarısında başlamasına rağmen her yaşta görülebilir. Belirtiler sıklıkla günler ve haftalar içinde ortaya çıkar.

Çoğu kişi depresyona sadece üzücü olayların, kayıpların yaşanmasının neden olduğunu düşünebilir. Ancak depresyon tek bir nedene bağlı değildir. Bireyin kişilik yapısı, biyolojik, genetik nedenler çevresel etkenler kadar önemlidir.

Tedavi edilmeyen kendi haline bırakılmış bir depresyon atağının tipik olarak 6 ay veya daha uzun süreceği kabul edilir. Depresyon geçirenlerin bazılarında kimi belirtiler hafif derecede sürmeye devam ederken, çoğu kişi normal işlevsellik düzeyine geri döner. Ancak depresyonun en önemli özelliği tedavi edilmediği taktirde tekrarlayan veya kronik bir duruma dönüşebilmesidir. Depresyon geçirenlerin %50-85’i yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde başka bir depresif dönem geçirirler.

Tedavide çeşitli gruptan antidepresanlar tek başına ve/veya kombine halde kullanılır. İlaçların etkisinin ortaya çıkması 1-2 haftayı almaktadır. İlaç tedavisi ile psikoterapinin kullanımı ise en etkin tedavi şeklidir. 

Yorumlar (0)

Whatsapp Yaz!
Tıkla Ara!